banner_estatic
x

Caracterització del clima marítim a la mar de les illes Balears

 
 

Resum

La importància socioeconòmica de les zones costaneres —les platges o les estructures portuàries— fa que sigui necessari caracteritzar l'onatge per conèixer els efectes negatius que pugui tenir sobre la costa i, en la mesura que sigui possible, preveure’ls i mitigar-los.

L'estudi del clima marítim comprèn tant la caracterització del règim mitjà de l'onatge (definit per la distribució estadística dels estats de la mar) com la dels esdeveniments extrems que s’esdevenen poques vegades a l'any, però que, per la magnitud i les conseqüències que tenen, són molt importants, ja que poden produir danys estructurals i taxes d'erosió anormals en les platges. Per tot això, en una primera aproximació, analitzarem nou anys de dades corresponents als punts WANA del banc de dades oceanogràfiques de l'entitat de Ports de l'Estat. Aquestes informacions seran vàlides per fer un estudi del règim mitjà, però insuficients per analitzar el règim extremal fiable. Gràcies a les noves dades HIPOCAS —HIndcast of dynamic Processes of the Ocean and Coastal AreaS of Europe— (EPPE 2003), que hem obtingut de tornar a analitzar quaranta-quatre anys (01-01-1958 a 31-12-2001) d’informacions atmosfèriques, disposarem de dades homogènies d'alta resolució d'onatge.

 

Les HIPOCAS ens permetran caracteritzar el règim extremal mitjançant l'aplicació de models estadístics diversos. Aquests patrons han de ser capaços de proporcionar els períodes de tornada per a altures significants de l'onatge associades a esdeveniments considerats «de risc» per a rutes marítimes, estructures costaneres, així com platges i ports.

Més informació

 

 

 

 

 

 

Participants

Investigador

Principal: Fernando Méndez


Investigadors Participants
:

Alejandro Orfila, T. Cañellas.